Fascinatie voor Alban Bergs opera

Heidweiller en Trompert werkten voor het eerst samen in Rheingold op de Rijn (de uitvoering van Richard Wagners opera Das Rheingold op een binnenvaartschip). Heidweiller maakte indruk met zijn betrokkenheid en zijn niet aflatende energie om tot het het beste resultaat te komen. Zanger en regisseur wilden nadien opnieuw met elkaar aan de slag. Denkend over repertoire uitte Trompert zijn fascinatie voor Alban Bergs opera en wat bleek, Heidweiller had de partituur op zijn lessenaar staan en was de titelrol al aan het bestuderen.Franz Woyzeck


Zij zijn met Wozzeck aan de slag gegaan. Daarbij staat hen niet in de eerste plaats een uitvoering van de integrale opera voor ogen. Eerst willen ze het werk doorgronden door de hele geschiedenis ervan opnieuw te bestuderen. Te beginnen met de lotgevallen van de historische figuur Franz Woyzeck. Wat was daaraan zo bijzonder dat ze eeuwenlang zijn blijven resoneren? Waarom inspireerden ze Büchner tot het schrijven van een toneelstuk en Berg tot het componeren van een opera?

De eerste fase

Op 8 december in de NedPho-koepel in Amsterdam en op 10 december in TivoliVredenburg presenteren wij met het Utrechtsch Studenten Concert de eerste afdruk van ons zoekproces: De Wozzeckmonoloog, een aantal fragmenten uit Bergs Wozzeck samengevoegd tot een eenmansopera.

Zonder uw hulp is het vrijwel onmogelijk om dit soort projecten te realiseren. Misschien wilt u er samen met ons uw schouders onder zetten?
Triodosrekening 78.49.40.665 t.n.v. Stichting Ipermestra te Utrecht onder vermelding van 'Wozzeck'


btn vooruit


btn home
achteruit

steeds dieper in de psyche van Woyzeck

Als afdrukken van het zoekproces wordt over een periode van enkele jaren een serie voorstellingen gemaakt. Om te beginnen: een Wozzeck-monoloog bestaande uit fragmenten uit de opera. Vervolgens komt er een middelgrote voorstelling met vier van de hoofdkarakters en uiteindelijk wordt in een voormalige gevangenis de gehele opera uitgevoerd. Enerzijds is het dus een proces van uitzoomen: steeds groter, maar gelijktijdig is het inzoomen, steeds dieper in de psyche van Woyzeck.


Wozzeck-sc-13
Ted Berg in 'Wozzeck'
Pacific Opera Victoria 2003,
regie Wim Trompert,
foto David Cooper
Wozzeck-033
Onbegrepen en vereenzaamd

Alban Berg’s opera Wozzeck behoort tot de meest uitdagende en aangrijpende van het operarepertoire. Niet in de zin van sentimenteel, maar in de zin van meeslepend in morele verontwaardiging en mededogen. De opera gaat terug op een waargebeurd verhaal over de voormalige soldaat Franz Woyzeck die in een woedeaanval zijn vriendin ombracht. Terwijl de brute moord in de opera wordt uitgebeeld voelen we ons uiteindelijk allemaal toch vooral met de dader begaan.

Een opera waarin geen enkele meezinger zit, erger nog, waar het orkest knettert en beukt, maar je vervolgens ook trefzeker met een klein flardje melodie diep weet te raken. Ingebed in de voorstelling blijkt iedere noot zijn zeggingskracht te hebben en muziek en spel samen geven een schrijnend beeld van een onbegrepen en vereenzaamd mens. 
 
Wozzeckmonoloog
Anthony Heidweiller als Alberich in
Richard Wagners 'Das Rheingold'
Rheingold op de Rijn-project 2013
Hier wordt de inhoud voor id "blok9" weergegeven
Wozzeck Wozzeck Wozzeck Wozzeck
Wozzeck Wozzeck Wozzeck
Rheingold

De Aftrap

Zaterdag 24 oktober 2015 vond de aftrap plaats van het meerjarige Wozzeckproject waaraan zanger Anthony Heidweiller en regisseur Wim Trompert zich voor lange tijd hebben gecommitteerd. De eerste stap pakte meteen fascinerend uit: een forumgesprek over de historische Franz Woyzeck met onder anderen Michaël van Ekeren en Jos van Mulbregt, beiden verbonden aan het Pieter Baan Centrum. Van Ekeren is forensisch psychiater en Van Mulbregt is hoofd van de juristen.

Frans Woyzeck werd destijds ter dood veroordeeld. De vraag was nu: Hoe zouden we heden ten dage - op basis van de feiten die in Woyzecks onderzoeksrapporten zijn overgeleverd - over hem oordelen? Met de uitkomsten van dit gesprek zijn Heidweiller en Trompert samen met dirigent Bas Pollard maandag 26 oktober aan de repetities begonnen voor de Wozzeckmonoloog, een eenmansopera samengesteld uit fragmenten uit Alban Bergs Wozzeck.
 


 

 

 

 

 

 

 

home

reserveren

drie koningen

motivatie

concept

donateurs

Stichting Ipermestra

die schöne Magelone

Granida

Granida donateurs

Granida sponsors

opera l' Ipermestra

een link naar


Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven