Granida 217
voedster

17de-eeuwse hitparade


Het is nauwelijks bekend, maar vrijwel al het 17de-eeuwse toneel was oorspronkelijk bedoeld als muziektheater. Op de podia werd steevast gemusiceerd, gezongen en vaak zelfs gedanst. In deze Granida is de muziek in ere hersteld en uitgevoerd door hoog gekwalificeerde zangers en specialisten op het gebied van de oude muziek. De muziek voor Granida haalde P.C. Hooft uit de internationale ‘hitparade’ van zijn tijd. Gesproken teksten, liederen, reien en zelfs een soort 17de-eeuwse ‘rap’ wisselen elkaar in hoog tempo af.


Cast:

Carol Linssen: Koning
Tania Kross: Granida
Jeroen de Vaal: Daifilo
Marcel Beekman: Voedster, Artabanus
Martin Strizko: Tisiphernes
Tamar Niamut: Dorilea, Hofdame
Pierre Mak: Ostrobas, Herder
Marieke Koster: Hofdame, Gezel van Oostrobas
Ellen van Beek: Herderin, Hofdame
Granida 157
btn vooruit


Om naar de volgende pagina te gaan, klik op de pijl rechts
btn home
achteruit

Links:
Carol Linssen
als Koning

rechts:
Martin Stritzko
als Tisiphernes

Granida hadden wij nooit kunnen realiseren zonder de hulp van fondsen en donateurs. Wij zijn allen erg dankbaar. Op de volgende pagina kunt u hun namen zien. Klik hier:


Carol Linssen
en
Pierre Mak,
La Sfera Armoniosa
Granida 141
40 x Granida

Hoofts Granida was uiterst succesvol en vond veel navolging. Het werd zelfs een soort hype die zich uitstrekte tot in de schilderkunst: talloze burgers lieten zich als het droomkoppel afbeelden. Meer dan 40 Granida-schilderijen uit de Gouden Eeuw zijn bewaard gebleven.

Granida_186

Een indruk krijgen van de voorstelling? Via deze link kunt het item bekijken over Granida uit het NOS Journaal van 6 april 2009.


Helder en actueel

Stichting Ipermestra maakte naam door Granida voor het eerst sinds eeuwen uit te voeren met de originele muziek die Hooft voor zijn spel bijeenbracht. Onder het stof der jaren kwam een juweel tevoorschijn. De ‘lastig leesbare’  toneeltekst kwam op het toneel tot leven als helder, grappig en actueel. De muziek bleek veel belangrijker en ook veel mooier dan iedereen had verwacht.

Granida ging op 6 april 2009 in aanwezigheid van Koningin Beatrix in première in de Stadsschouwburg van Amsterdam. Publiek en pers reageerden enthousiast. Het AD gaf vijf sterren en kopte: ‘Granida, de leukste opera sinds jaren.’

Jeroen de Vaal,
Marcel Beekman en
Tania Kross
in
Granida
Hier wordt de inhoud voor id "blokje14" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blokje13" weergegeven
logo
Hier wordt de inhoud voor id "blokje10" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blok9" weergegeven

iets totaal nieuws: een opera

Boordevol nieuwe indrukken en ervaringen kwam de twintigjarige Pieter Hooft in 1601 terug van drie jaar reizen door Frankrijk en Italië. Hij had de laatste boeken gelezen, de hipste muziek gehoord en zelfs iets totaal nieuws meegemaakt: een opera. Eenmaal in Amsterdam terug schrijft hij een eigen muzikaal spel: Granida (1605).

Daifilo en Granida lopen elkaar tegen het lijf en worden hals over kop verliefd. Een relatie lijkt onmogelijk: herder Daifilo is van totaal andere komaf dan prinses Granida. Uit hun tegenstelling putten ze kracht, samen overwinnen ze alle obstakels.

Granida
'Leukste opera sinds tijden'
(Oswin Schneeweisz in het AD van 8 april 2009
n.a.v. de première van Granida van P.C. Hooft,
in de Stadsschouwburg van Amsterdam)


 


 

 

 

 

 

 

 

home

drie koningen

motivatie

concept

dankzij u

donateurs

Wozzeck

Stichting Ipermestra

die schöne Magelone

Granida donateurs

Granida sponsors

opera l' Ipermestra

een link naar

 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven