Tamar Niamut in
L' Adorazione dei Magi

De ontmoeting in Bethlehem

De Wijzen vinden het Kind dat een nieuwe toekomst vertegenwoordigt niet in een paleis, maar in een armoedige stal, te midden van het volk. Het zien van het Kind raakt de Koningen tot in het diepst van hun ziel. Ze beseffen zijn goddelijke herkomst. Beschaamd leggen ze hun koninklijke cadeaus aan zijn voetjes neer.
Veranderd, ja verlicht, verlaten de Wijzen de stal.


Onnozele Kinderen

 

 

 

Jeroen de Vaal en Pierren Mak in 'Adorazione'
2015

btn vooruit


Om naar de volgende pagina te gaan, klik op de pijl rechts
btn home
achteruit

Adorazione-2015
persfoto

De moord op de onnozele kinderen


Een engel draagt de Koningen op om niet naar Herodus terug te gaan. Deze heeft niets goeds in de zin. Langs een andere route keren de wijze mannen naar hun land terug. Herodus heeft het nakijken. Woedend besluit hij tot een massaslachting onder alle jongetjes jonger dan 2 jaar in zijn rijk: de 'moord op de onnozele (onschuldige) kinderen'.

Pieter Brueghel:
Moord op de Onnozele Kinderen
bron: Wikipaintings.org
Herodus

Als de ster stil houdt boven Jeruzalem, trekken de wijzen een verkeerde conclusie en koersen ze naar het koninklijk paleis van Herodus. Daar vinden ze in plaats van inspiratie juist starheid en corruptie. Herodus is zich van geen nieuwe koning bewust en ziet diens aankondiging als een persoonlijke bedreiging. ‘Loopt mijn macht gevaar? Moet ik deze toekomstige koning niet uit de weg ruimen?’

Sluw laat Herodus de Koningen hun tocht naar het Koningskind voortzetten op voorwaarde dat ze naar zijn paleis terugkeren zodra ze hem hebben gevonden. Dan kan ook hij ‘zijn eerbied gaan tonen’.

Courtauld
Hier wordt de inhoud voor id "blokje14" weergegeven

Op reis
De wijzen stellen een karavaan samen en vertrekken om deze nieuwe koning te eren. Zij laten zich leiden door de ster, symbool voor ‘roeping’ en ‘inspiratie’.

adorazione-logo
Hier wordt de inhoud voor id "blokje10" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blok9" weergegeven
sacrofaag

Het verhaal van de Drie Koningen volgens Mattheus en de apocriefe boeken

Drie wijze koningen uit het verre oosten zien een nieuwe ster aan de hemel. Een ster zó fel dat hij het licht van de maan - en zelfs dat van de zon - doet verbleken. Toch kan niet iedereen hem zien. De drie koningen zien hem echter helder schitteren. Deze ster is aangekondigd in oude geschriften. Hij zou verschijnen als teken van de geboorte van een grote koning.


 


 


 

 

 

 

 

 

 

home

motivatie

concept

dank zij u

donateurs

Wozzeck

Stichting Ipermestra

die schöne Magelone

Granida

Granida donateurs

Granida sponsors

opera l' Ipermestra

een link naar

 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven